Neve az egészséges táplálkozás híveinek körében fogalommá vált. A hetvenedik születésnapját minap ünneplő Márai Géza, a Szent István Egyetem nyugdíjas címzetes egyetemi docense évtizedek óta hangoztatja: táplálékaink mai értéke a korábbinak töredéke. A romlás oka az ember károsító tevékenysége – mint ahogy a következményeket is mi szenvedjük el.
A Gödöllői Szent István Egyetem mérései alapján növényeink ásványi anyag és vitamintartalma drasztikusan csökkent:
Érdemes alaposan megnézni az alábbi táblázatot, melyek 1996-ban mért értékek. Jelenleg 2015 van és a földjeink minősége nem javult, sőt...
Termőföldjeink kritikus állapotának okai:
- a földben élő rovarvilág és baktériumtörzsek száma drasztikusan lecsökkent
- a II. világháború óta tartó kemizációs folyamatok, nagyipari tömegtermelés
- eladásközpontú szemlélet: E-számok, adalékanyagok, ízfokozók
- az elmúlt 80 évben a hazai szervestrágya használata csökkent, viszont a műtrágya és a növényvédő szerek használata fokozódott
- a talajok kémhatása az ipari tevékenység miatt megromlott
- savas esők, a szűrőberenezések megjelenésééig nagy károkat okoztak
- kommunális szennyvizek (mosópor, mosogatószerek)
Sajnos a növényeink csökkent nyomelem és vitamintartalma állatainkra is kihatnak, így az állati eredetű termékekben is csökken az ásványianyag tartalom. A fenti tevékenységek következtében a növényeinkben és állatainkban a foszfor és kén tartalma növekszik, elfogyasztásuk következtében az egészségi állapotunk romlik, krónikus betegségek léphetnek fel.
Egy vizsgálat során megállapították, hogy 50 évvel ezelőtt évente 120.000 betegnél diagnosztizáltak csontritkulást. Ez a szám napjainkban eléri az 1.200.000 főt!!!!! Ezzel világelső helyezést értünk el...
Elkeserítőek az adatok a táplálékaink vitamintartalma tekintetében is:
Miért van létjogosultsága a tápláék-kiegészítőknek?
Jelenlegi tények az egészségügyben...
- Európa lakosságának 92%-a súlyosan C-vitamin hiányos
- 3-4 óránként meghal egy nő mellrákban
- minden 3. ember találkozik a daganat valamelyik formájával
- 80 kg szintetikus anyag kerül be a szervezetünkbe évente
- közel 3.000.000 ember szenved allergiában Magyarországon
- hazánkban a csontritkulás népbetegségnek számít
- lakosságunk 70%-a súlyproblémákkal küzd, 40%-a kórosan túlsúlyos
- a lakosság 56%-a szív és érrendszeri problémákban hal meg
- Magyarországon 3.000.000 ember szenved magas-vérnyomás betegségben
- a diagnosztizált cukoretegek száma 1.000.000.
- hazánkban évente 300 milliárd forintot költenek az emberek alkoholra, 1 millió alkoholista ember él Magyarországon
- naponta közel 5.000.000 doboz cigaretta fogy el Magyarországon
- háromból kettő budapesti 16 év alatti gyermek már kipróbálta a drogok valamelyik formáját
- a világon évente 1000 milliárd dollár értékű gyógyszer fogy el
- az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint ma Magyarországon 1.200.000 ember szed naponta minimum 10 féle gyógyszert.
- Magyarországon egy főre közel 13.000 forint értékű gyógyszerfogyasztás jut havonta
- hazánkban 5000 fő hal meg évente gyógyszermérgezésben...ez világszerte több áldozatot szed mint a közlekedési balesetek!!!!
Ezek az adatok magukért beszélnek, van még mit tenni!!! Fontos hogy minden emberhez eljusson a megfelelő információ a helyes táplálkozásról és a táplálékkiegészítők fontosságáról!!
A végére pedig álljon itt egy interjú a Professzor úrral, aki elmondja, hogy miért van létjogosultságuk a táplálékkiegészítőknek:
" Az igen káros iparszerű, intenzív mezőgazdaság környezet-romboló hatása kiemelten jelentkezik a talaj ásványianyag-készletének csökkenésében, a termények minőségromlásában. A jelenség egyik legfontosabb okozója a hosszú évtizedek óta tartó általános környezet-elsavanyosodás, amely legerősebben a termőtalajon jelentkezik (pl. a savas esők, a műtrágyázás, a szintetikus növényvédőszerek, a helyi savas kiülepedések stb. hatására).
A környezet-romlás kiemelt tényezői Ennek a súlyosan kedvezőtlen folyamatnak – Magyarország termőföldjeinek mintegy 60%-át érintve – az egyik legfontosabb következménye az, hogy a termőtalajból kimosódnak a létfontosságú ásványi anyagok, elsősorban a kationok, pl. kalcium (Ca), a magnézium (Mg) és több mikroelem, pl. a vas (Fe).
Az itt termesztett növényekben is jelentős kation- és mikroelem-hiány alakul ki, amely így megjelenik az ilyen élelmiszereket fogyasztó emberekben, valamint a hobbi- és haszonállatokban. Egyidejűleg viszont számolni kell az erősen savanyító hatású anionok, elsősorban a foszfor (P) feldúsulásával.
A hazai lakosság egyre nagyobb részében évtizedek óta növekvő mértékben igen nagy egészségkárosodás jelentkezik. Az egyre növekvő mértékű életmód-hiányosságok és mindezek hátterében – sok egyéb mellett – az ellenállóképesség-csökkenés, ill. allergianövekedés jelentős mértékben összefüggésben áll a fentebb leírt ásványianyag-egyensúly felbomlásával, az ilyen alapanyagokból előállított élelmiszerek feltűnő minőség-romlásával.
Az élelmiszerekben általánosan jelentkező Ca-hiány – több más tényezővel együtt, pl. D3-vitamin ellátottsága stb. – jelentősen hozzájárult a csontritkulás (az osteoporozis) betegségének drámai megnövekedéséhez, az igazi népbetegség kialakulásához.
Az orvosi statisztikai adatok szerint a magyar népesség érintettsége az 1960-as években mintegy évente 130 ezer regisztrált csontritkulásos beteg-számban mutatkozott meg, míg 2005-ben ez a szám átlépte a 1,2 millió főt. Ennek a közel 10-szeres emelkedésnek az egyik kiemelkedő okozójaként a környezet, a termőtalaj tönkretételéből bekövetkezett és az élelmiszerekben megjelenő nagy Ca-hiány jelölhető meg. A talaj elsavanyodása lényegében a Ca-, Mg-, K- és Na-ionoknak Al-és H-ionokkal végbement kicserélődésére vezethető vissza. Ezt a talajon áthatoló, savanyú szivárgó víz, a mikroorganizmusok és a növények tápanyagelvonása, továbbá a fiziológiailag savanyú trágyaszerek használata idézheti elő..."